Dashboard lampjes

Wat betekent het lampje op mijn dashboard?

Op het Mazda dashboard zijn zoveel lampjes te vinden dat wij begrijpen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Maceda legt u graag uit wat de verschillende lampjes op het dashboard van uw Mazda betekenen. Het is namelijk nooit prettig wanneer u aan het rijden bent en er plotseling een lampje gaat branden.

Kleuren op het dashboard

Wanneer u uw Mazda start branden er in eerste instantie veel verschillende lampjes in veel verschillende kleuren. Dit is puur ter controle zodat er gecontroleerd kan worden of de lampjes nog functioneren. Mocht een van deze lampjes stuk zijn, dan raden wij aan om deze te repareren. Mocht er onverhoopt toch wat aan de hand zijn, dan waarschuwt het (gerepareerde) dashboardlampje u.

Alle kleuren op het dashboard van uw Mazda hebben weer een andere betekenis. De ene kleur op het dashboard wil iets duidelijk maken en de andere kleur geeft aan dat u direct actie moet ondernemen.

Wij hebben de verschillende kleuren voor u op een rijtje gezet:

 • Blauw: U heeft het groot licht aan
 • Wit: Dit is een aanwijzing of aanbeveling
 • Groen: Het systeem van de auto werkt naar behoren
 • Geel – oranje: U dient de auto zo snel mogelijk na te laten kijken
 • Rood: U dient direct actie te ondernemen

Kan het kwaad als ik met een dashboard lampje blijf rijden?

Dit verschilt eigenlijk per auto, maar wij raden het niet aan om door te rijden als er een waarschuwingslampje brandt. Uiteraard zijn er voorbeelden waarvan het waarschuwingslampje op het dashboard van de auto al jaren brandt. Wij raden het in ieder geval niet aan omdat deze lampjes als controlesysteem fungeren. Uit de controle door het systeem in de auto is namelijk gebleken dat er een foutmelding in de auto zit. Hierdoor gaat het lampje op uw dashboard branden. Wanneer er een lampje op uw dashboard gaat branden kunt u het beste even met de auto bij ons komen zodat wij uw auto kunnen uitlezen en de foutmelding kunnen verhelpen.

Kosten besparen

Er wordt wel eens gedacht dat het goedkoper is om door te rijden met het waarschuwingslampje. Op korte termijn zal dit misschien wat kosten besparen, maar op de lange termijn bent u alsnog duurder uit. Dit omdat hoe langer er mee doorgereden wordt, hoe waarschijnlijker het is dat er meer kapot gaat. Dit leidt uiteindelijk tot hogere kosten.

Betekenis lampjes dashboard

Wij hebben de vele dashboardlampjes in uw Mazda kort voor u uitgelegd:

Accu
acculampje
Het lampje van de accu brandt normaal gesproken alleen wanneer de Mazda wordt gestart. Wanner de auto gestart is moet het lampje weer uitgaan. Mocht dit niet het geval zijn dan kunnen de volgende storingen / problemen van toepassing zijn:

 • Aandrijfsnaar
 • Dynamo
 • Stroomkabels

Wanneer het lampje van de accu gaat branden kunt u het beste even contact opnemen met ons of wegenwacht. Wij adviseren u om de auto naar een veilige plek te rijden en daar stil te zetten. Mocht het zo zijn dat de accu leeg is dan kunt u deze opladen of eventueel vervangen als uit de testresultaten blijkt dat deze niet meer goed functioneert.

Airbag
airbag lampje brandt
Als dit lampje brandt dan werken de airbags niet. Het is raadzaam om deze foutmelding zo snel mogelijk te verhelpen. Wanneer de airbags niet werkzaam zijn kan dit eventueel tot flink veel letselschade leiden.

Let op: bovenstaande informatie is niet van toepassing wanneer u de airbag zelf uitschakelt. Dit om bijvoorbeeld uw kind in het kinderzitje te vervoeren.

Batterij sleutel
lampje dashboard
Deze melding geeft aan dat de batterij van uw sleutel vernieuwd dient te worden. De batterij van uw autosleutel is bijna leeg.

Elektronische parkeerrem
parkeerrem lampje
Dit lampje geeft aan dat de parkeerrem van uw Mazda is ingeschakeld. 

Gordel
gordel mazda
Rijd veilig, dus met gordel om. Dit lampje geeft namelijk aan dat u of uw medepassagiers de gordel niet om hebben. Wanneer u een zwaar voorwerp op bijvoorbeeld de passagiersstoel heeft liggen kan het zo zijn dat het lampje ook gaat branden. Dit komt omdat het lampje bij een bepaald gewicht ingeschakeld wordt.

Koeling
lampje koeling op dashboard
Het is zeer belangrijk om de peiling van het koelvloeistof te controleren. Wanneer dit beneden niveau is kan uw motor ernstige schade oplopen. Dit lampje gaat namelijk branden wanneer er oververhitting plaatsvindt.

LET OP! Wanneer u koelvloeistof gaat bijvullen, doe dit dan alleen bij een koude motor. Wanneer u dit bij een warme motor doet en de dop open draait kan de gloeiendhete koelvloeistof eruit spuiten. Dit kan leiden tot ernstige brandwonden.

Lane Assist
lane assist lampje brandt
Deze melding geeft aan dat u de Lane Assist heeft uitgeschakeld. Lane Assist geeft waarschuwingen af wanneer u slingert of onverhoopt de rijstrook verlaat. Het stuur van de auto zal dan gaan trillen.

Motorolie
motorolie bijvullen
Uw oliepeil is te laag of te hoog. In de meeste gevallen is het oliepeil te laag. U dient direct uw oliepeil te controleren en bij te vullen of af te tappen. Wanneer het lampje blijft branden, meld het ons dan en wij zorgen ervoor dat het probleem opgelost wordt.

Openstaande achterklep
achterklep lampje
Duidelijker kan bijna niet: uw achterklep staat open, mocht u het zelf nog niet gemerkt hebben.

Openstaande deuren
deuren open dashboard
Dit lampje geeft aan dat u een deur van de auto open heeft staan. Bij de moderne auto’s kunt u vaak ook zien om welke deur het gaat.

Openstaande motorkap
motorkap open
De motorkap staat open of is niet goed gesloten.

Remsysteem
lampje remsysteem
Heeft u de parkeerrem aangetrokken of ingeschakeld?  Heeft u de auto gestart? Wanneer u dan de parkeerrem of handrem eraf haalt zal het lampje moeten verdwijnen. Indien dat niet zo is kan het zo zijn dat er een gebrek aan remvloeistof is of door een storing.

Stuurbekrachtiging
lampje stuurbekrachtiging
Er is iets mis met uw stuurbekrachtiging. Dit heeft u eventueel al gemerkt tijdens het sturen van uw auto. Dit gaat namelijk zwaarder. Dit kan te maken hebben met het feit dat het oliepeil van de stuurbekrachtiging te laag is.

Stuurvergrendeling / Stuurslot
stuurslot
Het stuur van de auto is vergrendeld.

Tip: bij auto’s waarvan de sleutel in het slot moet: draai wat aan het stuur en draai tegelijkertijd de sleutel om die in het contact zit. Als het goed is kunt u de auto dan starten.

Waarschuwing botsing

Dit lampje gaat branden wanneer u een voorganger te snel nadert. Het lampje verdwijnt wanneer u meer afstand neemt van de auto voor u. Indien het lampje oranje brandt, dan heeft u het systeem uitgezet. Mocht het zonder reden gaan branden, meld u dan even met de auto bij ons.

Aandrijf- en stabiliteitsregeling
aandrijf en stabiliteitsregeling
Normaal gesproken gaat dit lampje knipperen wanneer de aandrijf- en stabiliteitsregeling geactiveerd wordt. Indien dit lampje niet gaat branden laat het dan nakijken.

Aandrijflijn storing
aandrijflijn storing
U heeft een storing en hoogstwaarschijnlijk minder vermogen. De motor blijft wel gewoon lopen. Wij lezen voor u uit wat het exacte probleem is. Tip: Hard optrekken en afremmen vermijden wanneer het lampje aan staat of knippert.

AntiBlokkeerSysteem (ABS)
abs lampje brandt
Er zit een storing in uw ABS systeem wanneer dit lampje brandt. Normaal gesproken zorgt het ABS systeem ervoor dat u minder snel in een slip raakt wanneer u onverwachts hard moet remmen. Uw remmen functioneren wel gewoon, maar het is raadzaam om het na te laten kijken.

Accuspanning elektrische auto’s

Deze melding is alleen van toepassing op elektrische auto’s. U heeft namelijk een lage actieradius en het is aan te raden om de accu van uw elektrische auto weer op te laden. Zo voorkomt u dat u stil blijft staan.

Achterruit verwarming

U heeft de achterruit verwarming ingeschakeld.

Automatische ruitenwisser
automatische ruitenwisser
Wanneer het regent en dit lampje brandt, dan werken de ruitenwissers automatisch. Een slimme sensor geeft daarnaast ook aan hoeveel het regent. De ruitenwissers kunnen hierop aangepast worden. Blijft dit lampje constant branden dan moet de sensor gecontroleerd worden.

Bandenspanning
lampje bandenspanning
Dit lampje gaat branden wanneer de bandenspanning te laag is. Het kan ook zo zijn dat uw band lek is.  Mocht dit lampje gaan branden na een bandenwissel: bijvoorbeeld van winterbanden naar zomerbanden dan dient u het systeem even te resetten. Dit verschilt per merk en model. Het beste kunt u even de handleiding van uw auto doorlezen en zoeken op TPMS systeem.

Brandstofpeil

Mocht u het echt niet weten, dit is het lampje die aangeeft dat uw brandstofpeil op een laag niveau zit. Meestal kunt u nog tot 40 kilometer rijden wanneer dit lampje gaat branden. Daarna is het raadzaam om de auto bij te tanken. Aan het pijltje of icoontje kunt u zien waar de tank van de auto te vinden is.

Dodehoekmonitor

Dit controlelampje gaat branden wanneer u de functie dodehoekmonitor uitschakelt.

Gladheid waarschuwing

Het kan glad zijn op de weg. Houd hier dan ook rekening mee.

Koplamp hoogte

Hiermee kunt u de hoogte van de koplamp afstellen. Wanneer de auto zwaarbeladen is, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, dan is het raadzaam om de lampen wat meer naar beneden te laten schijnen. U mag uw tegenliggers namelijk niet verblinden.

Koppeling intrappen
koppeling lampje
Trap de koppeling in. Bij auto’s met een start-stopsysteem moet dit wanneer de auto uit is geweest en u weer weg wilt rijden.

Lage buitentemperatuur

Wanneer de temperatuur onder de 4 graden is gaat dit lampje branden.

Mistverlichting achter

Mistverlichting achter mag alleen ingeschakeld worden wanneer het zicht minder dan 50 meter is. Dit mag alleen bij mist of sneeuw.

Motor
motor lampje mazda
Dit lampje gaat branden wanneer er een storing in de motor zit. Het kan ook zijn dat er een probleem is met de elektronica.

Tip: Het is altijd raadzaam om de motorolie en koelvloeistof te controleren.

Noodloop

Waarschijnlijk heeft u het al gemerkt, maar uw auto heeft zeer weinig vermogen. Wij raden u aan om contact met ons op te nemen.

Parkeersensoren
parkeersensoren mazda
Uw parkeersensoren zijn ingeschakeld. Parkeersensoren zijn een goede ondersteuning bij het achteruit inparkeren bijvoorbeeld. Zo weet u precies hoeveel ruimte u nog heeft. U heeft ook de mogelijkheid om de parkeersensoren handmatig uit te zetten.

Regensensor
regensensor mazda
Het lampje van de regensensor gaat branden wanneer uw auto regen aanvoelt. De gevoeligheid van de regensensor is ook in te stellen. Dit kunt u instellen met het knopje of schuifje op de ruitenwisser waar de waterdruppel opstaan.

Roetfilter
lampje roetfilter
Indien het lampje van de roetfilter gaat branden kan de oorzaak een verstopte of defecte uitlaat zijn. Het kan zijn dat de filter of motor hierdoor beschadigt.

Ruitensproeiervloeistof

Vul de ruitensproeiervloeistof bij. Hierdoor zal dit lampje weer uitgaan.

Sleutel niet in de auto

Indien uw auto over keyless entry en keyless go beschikt kan dit lampje gaan branden. Dit lampje gaat normaal gesproken alleen branden wanneer u de auto aan laat staan en met de sleutel wegloopt. De motor van de auto blijft wel gewoon draaien.

Snelheidsbegrenzer

De snelheidsbegrenzer van de auto is ingeschakeld. U kunt niet harder dan een bepaalde snelheid rijden die u zelf heeft ingesteld.

Standkachel
standkachel mazda
U heeft de standkachel van de auto ingeschakeld.

Start-stopsysteem

Het lampje van het automatische start-stopsysteem brandt alleen wanneer u stil staat en de motor uit is. De auto heeft u dan wel aanstaan. Dit is ideaal bij stoplichten wanneer u lang moet wachten op het groene signaal. Zo bespaart u brandstof en het milieu.

Stoelverwarming
stoelverwarming mazda
U heeft de stoelverwarming ingeschakeld. Zo zit u er lekker warm bij!

Storing brandstofsysteem
brandstofsysteem mazda

Dit lampje gaat branden wanneer de auto een storing in het brandstofsysteem heeft. Uw auto zal dan ook in noodloop gaan. Neem direct contact met ons op! Het lampje van storing brandstofsysteem gaat branden samen met het tandwiel inclusief uitroepteken.

Storing in lamp

Deze slimme sensoren weten wanneer het buiten regent of droog is. Mocht het keihard regenen en uw automatische ruitenwissers geven geen krimp, dan is hoogstwaarschijnlijk uw lamp of regensensor kapot.

Storing in remlichten

Uw remlichten functioneren niet goed of helemaal niet. Deze kunt u zelf vervangen, maar uiteraard doen wij dat ook voor u.

Storing in vering

Dit lampje geeft aan dat u een storing in de vering of schokdempers heeft. Laat het door ons nakijken en wij zorgen ervoor dat de storing opgelost wordt.

Storing in luchtvering
luchtvering
Modernere auto’s beschikken tegenwoordig veelal over luchtvering. Dit lampje geeft aan dat er een storing in de luchtvering zit.

Stuurverwarming
stuurverwarming
Grote kans dat wanneer het koud is dat dit lampje brandt. U heeft namelijk de stuurverwarming ingeschakeld. Dit lampje gaat uit wanneer de stuurverwarming van de auto uitgezet wordt.

Verlichting
verlichting problemen mazda
U heeft problemen met uw verlichting. Het kan zijn dat er een lamp stuk is die vervangen moet worden.

Versleten remblokken
remblokken versleten mazda
Uw remblokken dienen vervangen te worden. Het is belangrijk dat u dit zo snel mogelijk doet. Dit kan namelijk ten koste gaan van uw eigen veiligheid, maar ook van de medeweggebruikers.

Vies luchtfilter

Grote kans wanneer dit lampje gaat branden is dat uw luchtfilter vies is. Ook kan het zijn dat de luchtfilter van uw auto verstopt is. Meld u even bij ons want het kan leiden tot minder vermogen of schade aan uw motor.

Voorgloeien

Dit lampje gaat branden wanneer de motor van uw Mazda koud is. Laat de auto even voorgloeien en wanneer dit lampje verdwijnt kan de auto gestart worden. Mocht het lampje onverhoopt tijdens het rijden gaan branden, laat het dan even door ons controleren.

Vooruit ontwasemer

De blazers van de auto zijn op de ruiten van uw Mazda gericht. Ideaal wanneer u beslagen ruiten heeft of er condens op de ruiten bevindt.

Water in brandstof

Dit lampje brandt normaal gesproken even bij het starten van de motor. Wanneer deze alsnog blijft branden of plotseling tijdens het rijden gaat branden, dan zit er teveel water in de brandstoffilter. Laat het zo snel mogelijk door ons controleren.

Adaptive Cruise Control

Dit lampje van Adaptive Cruise Control kan in verschillende kleuren branden. De kleur groen betekent dat het systeem ingeschakeld wordt. De kleur wit betekent dat de Adaptive Cruise Control ingeschakeld is.

Cruise control
cruise control
U heeft Cruise Control ingeschakeld. U merkt vanzelf dat de auto op een constante blijft rijden. Wanneer u remt zal het lampje automatisch uitgeschakeld worden.

Dimlicht
dimlicht mazda
Het dimlicht van de auto is ingeschakeld. Wij adviseren om altijd uw dimlicht in te schakelen.

Groot licht

Het groot licht van de auto is ingeschakeld. Ideaal op donkere wegen en wanneer u alleen rijdt. Let op: schakel het groot licht altijd uit wanneer u een tegemoetkomende weggebruiker nadert.

Lane Assist

U heeft Lane Assist ingeschakeld. Dit systeem waarschuwt u wanneer u onverhoopt slingert of de rijstrook onbedoeld verlaat. Het stuur van de auto zal dan gaan trillen.

Mistlicht voor

Mistlicht voor van de auto is ingeschakeld. Mistlicht voor mag alleen ingeschakeld worden wanneer er hevige mist of neerslag is.

Rempedaal
auto hold mazda
Dit lampje komt alleen voor bij auto’s met een automatische transmissie. De auto staat namelijk op ‘Auto Hold’. Hiermee wordt er voorkomen dat de auto vanuit stilstand wegrijdt. U hoeft het rempedaal maar één keer in te trappen als u stopt. Zodra u het gaspedaal weer intrapt gaat de rem er automatisch weer af.

Richtingaanwijzer
mazda knipperlicht
Deze kan nog wel eens tot ergernissen leiden wanneer weggebruikers de richtingaanwijzers niet gebruiken. Gebruik dan ook altijd uw richtingaanwijzer.

Schakelindicatielampje

Dit lampje is ter indicatie. Er wordt namelijk aanbevolen om naar de volgende versnelling te schakelen of juist terug te schakelen. Dit voor betere prestaties of een lagere uitstoot.

Stadsverlichting

De moderne auto’s beschikken over automatische stadsverlichting. Dit lampje geeft aan dat de stadsverlichting ingeschakeld is.

Ontbreken er lampjes?

Mochten er lampjes ontbreken dan adviseren wij u om het instructieboekje van uw Mazda erbij te pakken. Komt u er echt niet uit? Neem dan even contact met ons op. Daarnaast voegen wij de ontbrekende Mazda dashboardlampjes toe.

Mazda pechhulp

Indien uw Mazda dealer onderhouden is kunt u ook gebruik maken van de Mazda Euro Service. Daarnaast kunt u altijd even contact met ons opnemen: 0314-376 343
Uiteraard is het ook mogelijk om direct een werkplaatsafspraak in te plannen om uw storing te verhelpen.

Heeft u dringend hulp nodig? Dan kunt u bellen met de Mazda pechhulp.
Mazda hulp in Nederland: 088- 0065900
Mazda hulp in buitenland: 0031880065900 (of +31880065900)

Direct contact
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 512 MB.
   Foto's van uw inruilauto, gewenste onderdeel en accessoires etc.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  MACEDA
  Grutbroek 6
  7008 AM Doetinchem
  Tel: 0314-376343
  info@maceda.nl
  Volg ons via