Kan ik E10 tanken met mijn Mazda?

Kan ik E10 tanken met mijn Mazda?

Vanaf 1 oktober zijn tankstations die 2 of meer benzinesoorten aanbieden wettelijk verplicht om E10 te verkopen. Helaas zijn niet alle Mazda modellen daar even geschikt voor en daarom doet u er dan ook goed aan om dit vooraf even te controleren. Mocht uw Mazda daar niet geschikt voor zijn, dan kunnen er op den duur problemen ontstaan. Dit zal echter niet meteen na één keer E10 tanken zijn.

Tegenwoordig kunt u bij auto’s na oktober 2018 een sticker vinden bij de tank die aangeeft of uw auto geschikt is voor E10. Ook zijn er Mazda modellen die op papier E10 kunnen hebben, maar die toch een brandstof met een hoger octaangetal nodig hebben. Dit kan zijn vanwege de prestaties en/of de compressieverhouding van de motor. Ook hiervoor is er een oplossing. Deze Mazda-rijders kunnen overstappen op de zogeheten premium brandstoffen. Denk hierbij aan Shell V-Power, Total Excellium, Esso Synergy Supreme+ en BP Ultimate.

Waar ontstaan er problemen?

E10 is ten opzichte van bijvoorbeeld E95 een stuk agressiever. Wanneer uw auto niet geschikt is voor E10 en u het toch veelvuldig tankt kunnen er problemen ontstaan. De aanslag aan de binnenzijde kan bijvoorbeeld losraken en hierdoor raakt het brandstofsysteem vervuild. Ook kan de kwaliteit van de rubbers van de slangen en afdichtingen sterk achteruit gaan en daarnaast kan aluminium en zink er ook niet goed tegen. Met de premium brandstoffen kunt u dat tegengaan. Goed nieuws: De Mazda met de revolutionaire Skyactiv-X motor is geschikt voor E10.

Mazda E10 check

Om er zeker van te zijn of uw Mazda E10 kan hebben is er een online E10 check beschikbaar. Op E10check.nl kunt u controleren of uw auto geschikt is voor E10.

Doe de E10 check

 


Terug naar overzicht
Direct contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
MACEDA
Grutbroek 6
7008 AM Doetinchem
Tel: 0314-376343
info@maceda.nl
Volg ons via